Zielony mus z dojrzałym mango i suszoną figą
Zielony mus z mango i figami to idealne połączenie zdrowia i słodyczy.
Nawet wiosenny, pełen zielonych, kwitnących drzew widok, może być nieco smutny, gdy pada obfity deszcz. Oczywiście wiem, że jest on bardzo potrzebny, dlatego nie narzekam, tylko poprawiam sobie nastrój aksamitnym musem z mojej zielonej kolekcji. Mango i figa dołączają tutaj aby zapewnić odrobinę słodyczy.
Ci, którzy mnie znają, doskonale wiedzą, że mogę przeżyć bez słodyczy, jednak czasami pewna słodka nuta jest wręcz pożądana;)
A zatem, działamy!
Oto składniki:
Mieszanka zielonych liści: szpinak, botwinka, jarmuż
Roszponka
Cały, najlepiej dojrzały banan ( mój już bardzo pragnął dostać się do blendera;) w przeciwnym wypadku musiałby trafić do kosza, a to byłoby bolesne i dla mnie i dla niego
Dojrzałe mango ( z nim było, jak z tym bananem;) Tak to jest, kiedy się czeka, aż dojrzeją owoce… Albo zwyczajnie, nie ma się na nie ochoty
Suszona żurawina ( kilkanaście owoców)
Awokado Hass ( ja dodałam połówkę – akurat taka była w lodówce). Zobacz, jak wykorzystać jego pestkę.
Pyszne, dojrzałe lekko słodkie kiwi
1 suszona figa ( pokroiłam ją w plasterki)
Ziarna czarnego sezamu ( zawierają dużo wapnia).
Wszystko zalałam ok. 0,5 szklanki wody mineralnej i zmiksowałam w blenderze. Uzyskałam aksamitny zielony mus.
Spróbuj!
Jeżeli akurat nie masz któregoś ze składników, nie poddawaj się.
Dodaj ten, który akurat jest w Twoim zasięgu, który lubisz i uważasz, że będzie się dobrze komponował. Traktuj przepis, jako inspirację, a wtedy Twój mus będzie niepowtarzalny i będzie Twoją osobistą kompozycją, a nie realizacją kolejnego przepisu:)
Smacznego!
Zajrzyj na stronę z zielonym koktajlem ze słodką nutą . Dzięki suszonym owocom, takim, jak daktyle i moje ulubione figi, warzywne koktajle nabierają wyjątkowego charakteru.