Zielona moc koktajli
Każdego roku, gdy przychodzi wiosna i jest ten magiczny czas, kiedy na nowo rodzi się natura, mój organizm dopomina się wszystkiego co zielone. Zazwyczaj bowiem w samym środku zimy nie mam ochoty na jakiekolwiek koktajle ze świeżych warzyw i owoców. Wiosna to ten czas, kiedy moc koktajli przemawia do mnie najbardziej.
Moc zielonych warzyw
Zielone warzywa mają mnóstwo wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, składniki mineralne i cenny błonnik pokarmowy.
Warzywa zielone stanowią podstawę każdej zdrowej diety. Mówi się nawet, że zielony wśród warzyw i owoców króluje w leczeniu wielu dolegliwości. Zieleń kojarzy mi się z naturą i bliskim z nią kontaktem, dzięki wspomnianej wiośnie, której zawsze wyczekuję, kojarzy mi się z nowym życiem i z harmonią w naturze, z jej siłą i dostępnością.
Dużym plusem zielonych warzyw jest ich niska kaloryczność. Można jeść je w każdej ilości 🙂 Zawierają w sobie dużo wody, dzięki czemu zapobiegają odwodnieniu organizmu, a zawartość błonnika daje szybkie uczucie sytości. Kolejną dobrą wiadomością jest bogactwo antyoksydantów. Zielone warzywa zawierają mnóstwo witaminy C, E, beta-karotenu oraz likopenu. Dzięki temu hamują procesy starzenia i chronią nas przed różnymi chorobami. Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i ograniczają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Ważna jest formuła koktajlu
Wszystkie składniki koktajlu są dokładnie rozdrabniane w blenderze, dzięki czemu organizm może wchłonąć znacznie więcej składników odżywczych. Ponadto nie wszystkie warzywa są smaczne. Ja na przykład nie przepadam za selerem naciowym i nie mogłabym zajadać się nim jak surową marchewką, czy jabłkiem. W koktajlu delikatny jego posmak mi nie przeszkadza, a cenię sobie jego cudowne właściwości. Tak więc koktajl jest wdzięczną formą „przemycania” warzyw, do których trudno się przekonać.
Zielone warzywa to bogactwo cennego chlorofilu
Rośliny zielone łączy jedna wspólna cecha. Swoją zieloną soczystą barwę zyskują dzięki bogactwu chlorofilu, barwnika, który ożywia i odświeża każdy talerz. Chlorofil działa przeciwzapalnie ( na stawy, dziąsła, wrzody czy trzustkę) oraz odnawia produkując nowe płytki krwi, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, poprawia funkcjonowanie wątroby oraz odnawia tkanki. Zielone warzywa obecne są w diecie każdego, kto ceni sobie właściwości oczyszczające chlorofilu. Skutecznie usuwa z organizmu wszelkie toksyny i powstrzymuje rozwój bakterii czy beztlenowych grzybów. Chlorofil utrzymuje zasadowe pH organizmu i przeciwdziała zakwaszeniu. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia wzrok, zwiększa przepływ krwi, dlatego bardzo pomaga w przypadku posiadania żylaków.
Warto zaprzyjaźnić się z koktajlami z zielonych warzyw.
Wypróbuj zielony koktajl z nutą słodyczy.
A może wolisz wytrawną wersję z różowym akcentem.
Inspiruj się i wrzucaj do swojego blendera różne zielone warzywa i owoce. Te, które lubisz najbardziej;)