Zastrzyk witamin
Zastrzyk witamin serwuj sobie codziennie!
Nie planowałam na blogu zamieszczać przepisów, ale dzisiaj pomyślałam, że się z Wami podzielę. Może Was zainspiruję.
Każdy pewnie doskonale wie, że jedzenie warzyw i owoców dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Nie każdy jednak lubi jeść te produkty oddzielnie.
Dla mnie cudownym rozwiązaniem jest sałata.
Uwielbiam komponować różne składniki, łączyć smaki: słony ze słodkim, słodki z kwaśnym, posypywać pieprzem truskawki czy melona. Lubię tak poszaleć 🙂 Wtedy w jednej misce serwuję sobie bombę witaminową i wszystko razem super smakuje. Moja córka również uwielbia sałaty. Często ją zaskakuję składnikami.
Moje sałaty za każdym razem są inne.
Ich skład zależy od tego, co akurat mam w lodówce i jaka mną kieruje fantazja, na co mam smak.
Dzisiaj prezentuję Wam odważną kompozycję.
Sami spróbujcie:
3 garści roszponki ( najbardziej odżywcza sałata; bogactwo beta- karotenu i witaminy C)
2 garście rukoli ( bogata w witaminy A, B, C oraz K)
1 garść ugotowanej wcześniej komosy ryżowej ( źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych i witamin)
2 pieczone buraki ( bogate w przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki )
4 suszone pomidory ( wzmacniają naturalną ochronę przeciwsłoneczną)
żurawina z suszonych pomidorów (zero waste 😉
kilka czarnych oliwek ( ja lubię przekrojone)
ser gorgonzola ( najzdrowszy z serów; bez glutenu i laktozy; lekkostrawny; naturalny antybiotyk)
garść pestek: słonecznik, dynia, orzeszki Pini ( super food)
na sam wierzch kiełki lucerny ( źródło witamin i soli mineralnych)
Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym; ja jeszcze użyłam sosu balsamico ( uwielbiam)
W ten oto sposób serwujesz sobie bogactwo składników odżywczych i fantastyczny smak.
Wysoka odporność na wszelkie infekcje w pakiecie gratis 🙂
Smacznego zdrowia!