Syrop z cebuli, czyli szybki powrót do zdrowia
Przywróć szybko zdrowie, zadbaj o odporność czyli syrop z cebuli, z czasów mojego dzieciństwa.
Cebula jest doskonale znana od tysięcy lat, jednak mam wrażenie, że wraz z naszym rozwojem przestała być doceniana. Zaczęliśmy chętniej sięgać po leki syntetyczne i suplementy diety (które nie zawsze działają, ale o tym innym razem). Tymczasem cebula ma szereg niesamowitych właściwości. Podobnie jak czosnek czy por, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu zyskała miano antybiotyku naturalnego. Jest w stanie zwalczyć nawet gronkowca złocistego. Leczy wszelkie infekcje oraz stymuluje gojenie się ran. Kompresy nasączone sokiem z cebuli skutecznie leczą czyraki, ropnie, wszelkie rany a nawet trądzik.
Właściwości cebuli
Szczerze przyznam, nie wiedziałam, że cebula zawiera dużo witaminy C a nawet cały zestaw witamin z grupy B, wit. E, H, PP i K. Jest bogata w cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Ale uwaga! Cebula jedzona na surowo jest ciężkostrawna, a obróbka termiczna pozbawia ją witaminy C. Rozwiązaniem jest zajadanie zielonego szczypiorku, który możemy sami sobie wyhodować. Czasem na bazarku można spotkać cebule z wystającym zielonym szczypiorkiem. Wystarczy taką włożyć korzonkiem do małej ilości wody ( najlepiej usadowić ją na kawałku gazy) i patrzeć jak rośnie. Taki szczypior ma dwa razy więcej witaminy C, niż sama cebula.
Cebula a system trawienny
Dobrze, jeśli cebula na stałe gości w naszym jadłospisie, jednak oczywiście w rozsądnych ilościach. Może się zdarzyć bowiem, ze zajadanie się dużą ilością cebuli wywoła niestrawność i ból żołądka. W zakresie ilości dobrej dla Ciebie, posłuchaj swojej intuicji, swojego organizmu, on najlepiej wie, co jest dla Ciebie dobre. A jeśli nie przepadasz za cebulą, spróbuj docenić ją w towarzystwie łagodnych smaków. Jej mała ilość podkreśli smak potrawy i przekonasz się, że jej obecność dodała pozytywnej wyrazistości Twojemu daniu.
Jak przygotować syrop z cebuli
Wracając do cudownych właściwości leczniczych, przygotowanie syropu z cebuli jest banalnie proste.
Wystarczy, że drobno posiekasz trzy obrane, średniej wielkości cebule. Wrzuć je następnie do wyparzonego słoiczka ( ok. 0,5 l. pojemności). Zasyp teraz trzema łyżkami cukru białego ( na co dzień używam trzcinowego, jednak w tego typu zastosowaniach się nie sprawdza) i zakręć słoik. Pozostaw w temperaturze pokojowej. Gdybyś chciała przygotować mniej lub więcej syropu, proporcja jest taka, że na jedną cebulę przypada jedna łyżka stołowa cukru. Sok z cebuli szybko powstaje. Już następnego dnia zbierzesz łyżkę syropu.
Dawkowanie: w zależności od stopnia infekcji, syrop można pić 2-4 razy dziennie po jednej łyżeczce od herbaty.
Przez lata wypracowano kolejne wersje przepisu na syrop z cebuli z udziałem innych składników, takich, jak czosnek, goździki, cebula, czy miód. Trzeba jednak uważać, bo nie każdy z nich jest bezpieczny dla wszystkich.
Na zdrowie!
Napiszcie w komentarzu, kiedy ostatni raz piliście taki syrop.