SluchajSiebieTyToTy
Piękna,  Świadoma

Peeling z pestki awokado

Kocham awokado! Posmakowało mi jakieś trzy lata temu. Najpierw w postaci guacamole, a następnie zaczęłam je jeść pokrojone w kawałeczki jako dodatek do moich sałat. Jest źródłem wielu minerałów, w szczególności potasu, którego w awokado jest więcej niż w bananach. Jest bogactwem przeciwutleniaczy (witamin A, C, E) oraz witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego).

Zdjęcie autorstwa Matthias Oben

 

Doceniali je już mieszkańcy południowo-środkowego Meksyku, skąd pochodzą. Nazwa awokado pochodzi od słowa Ahuacuatl. W języku Azteków oznacza „drzewo, na którym rosną jadra”. Geneza tej nazwy ściśle wiąże się z kształtem owocu oraz jego domniemanymi właściwościami afrodyzjaku.

 

 

Jakie jeszcze właściwości ma awokado?

Awokado należy do tzw „zdrowych tłuszczy”. Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jest też ogromnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, bowiem stanowią one 20-30% składników odżywczych w jednym owocu. Obecność tłuszczów w awokado powoduje lepsze przyswajanie cennych składników z innych produktów. Dlatego na przykład tak świetnie się komponuje w duecie z pomidorami. Umożliwia organizmowi przyswojenie cztery razy więcej likopenu z pomidorów, który chroni przed nowotworami.

Pestka z awokado ma wielokrotnie więcej wartości odżywczych niż sam miąższ. Szczególnie przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w niej antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu we krwi i mają wpływ na obniżenie ciśnienia.

Mając świadomość jak bardzo wartościowa dla zdrowia jest pestka, postanowiłam ścierać ją na tarce na wierzch moich ulubionych sałat. Niestety, jej smak okazał się bardzo specyficzny… Nie byłam w stanie go zaakceptować. Nie mogę jednak tych pestek wyrzucać, nie chcę by się marnowały. Idealną opcją okazał się peeling z pestki z awokado! Dzięki przeciwutleniaczom opóźnia proces starzenia się skóry.

Aby zrobić peeling z pestką z awokado wystarczy połączyć składniki:

2 pestki z awokado ( obrane z brązowej skórki, starte na tarce i zmielone w blenderze lub młynku do kawy)

1 łyżeczkę cynamonu ( zapach będzie nieziemski)

3 łyżki cukru trzcinowego

Fot. Katarzyna Zatorska

4 łyżki oleju kokosowego ( lub oliwy z oliwek czy oleju lnianego)

kilka kropel soku z cytryny.

Wszystkie składniki dokładnie mieszam i zamykam w niewielkim słoiczku.

Peeling od razu jest gotowy do użycia. Ta ilość wystarczy na 1-2 użycia, gdyż uwielbiam nanosić go na całe ciało.

Po zabiegu skóra jest miękka, odżywiona i doskonale nawilżona.

Uwielbiam ten peeling, ponieważ oczyszcza skórę i od razu ją nawilża.

Miłego testowania 🙂

Domowe SPA ma swój niepowtarzalny klimat.

Uwielbiam posprzątać całe mieszkanie a następnie wskoczyć do wanny i zrobić sobie takie moje SPA. Wówczas się relaksuję i czuję zintegrowana z moim domem. Lubię potem biegać boso po czystej podłodze 🙂

Wypróbuj także maskę do włosów z miąższu awokado. Zyskasz naturalnie mocne, miękkie i lśniące włosy!

 

_______________________________________________________________

Zdjęcie przewodnie: Foodie Factor