SluchajSiebieTyToTy
Zdrowa

Zdrowe napary ziołowe

Napary ziołowe są bezpieczne i zdrowe!

Napary ziołowe od wielu lat sprawdzają się w codziennym funkcjonowaniu wszystkich, którzy cenią sobie życie w zgodzie z naturą.

To świetna alternatywa dla czarnej herbaty i kawy, które pite w nadmiarze mogą być szkodliwe.

Napary mają szereg cennych właściwości.

W zależności od składników, zbawiennie działają w okresie przeziębień, w przypadku niestrawności, czy dla utrzymania pięknej cery oraz mocnych włosów i paznokci. Na jesienne przeziębienie świetnie pomaga lipa ( rozgrzewa), rumianek (pomaga obniżyć gorączkę) i szałwia ( oczyszcza i dezynfekuje). Na problemy trawienne, bóle żołądka poleca się koper włoski i ziele dziurawca. Jeśli chcemy cieszyć się długo zdrową cerą, mocnymi paznokciami oraz lśniącymi włosami, powinnyśmy pić napar z hibiskusa ( eliksir młodości) lub pokrzywy w towarzystwie skrzypu polnego.

Moim odkryciem jest kora wierzbowa.

Łagodzi bóle reumatyczne oraz sztywność stawów. Zawiera w sobie kwas acetylosalicylowy, co powoduje, że działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Można ją łączyć z pokrzywą zwyczajną. Bogata jest w fosfor, magnez, wapń, krzem, potas a nawet żelazo. Przyczynia się więc do prawidłowego funkcjonowania układu kostno – stawowego.

Picie ziół jest bezpieczne, jednak z uwagi na ich intensywne działanie, nie powinno się przesadzać. Najlepiej wypijać dwie – trzy szklanki naparu maksymalnie.

Moim ulubionym ostatnio zestawem jest napar na bazie świeżego imbiru.

W obliczu pandemii koronawirusa jest nieoceniony w budowaniu odporności. Do plasterków świeżego imbiru dorzucam goździki, liście świeżej mięty ( kocham), kawałek cytrusa ( pomarańcza lub limonka) aby podkręcić smak i wrzucam kilka ziaren pieprzu, aby jeszcze lepiej ogrzać się od środka.

Bardzo mi taka kompozycja smakuje i zdecydowanie wzmacnia odporność, która w dzisiejszych czasach jest bardzo cenna 🙂 I lubię ten rytuał, ten moment komponowania składników… A potem nie mogę się doczekać, kiedy się będę mogła już się nim delektować po zaparzeniu…