Zadbaj o swoją odporność. Do sałaty dodaj pieczonego buraka
Szczególnie teraz, zadbaj o swoją odporność. Jedz dużo warzyw, komponuj sobie przeróżne sałaty. Idealnym składnikiem bogatym w szereg cudownych właściwości, jest burak. Znany od tysięcy lat, obecny na naszych stołach od tak dawna, że już przestaliśmy go doceniać. Tymczasem to warzywo ma szereg cudownych właściwości.
Zachowaj młodość i zdrowie
Stymuluje produkcję czerwonych krwinek i ma bezpośredni wpływ na poziom hemoglobiny we krwi. Hemoglobina zaś, przewodzi żelazo. Regularne spożywanie buraków zapewnia witalność i młodość na długie lata. Jest też cenionym antyoksydantem, który doskonale sprawdza się w walce z nowotworem. Nie tylko chroni organizm przed namnażaniem się komórek rakowych, ale wspomaga również podczas chemioterapii.
Pieczony jest w smaku wyjątkowy
Burak świetnie smakuje upieczony w piekarniku. Warto go skropić oliwą i posypać ulubionymi suszonymi ziołami. Cudownie koresponduje z gorgonzolą i innymi serami pleśniowymi, z sałatą typu roszponka i rukola. Obowiązkowo w towarzystwie sosu Balsamico i pestek słonecznika.
Polecam następujące kompozycje:
AWANGARDOWA
Roszponka
Pieczone buraki
Ser Gorgonzola
Borówki amerykańskie
Jagody Goji + orzeszki Pinii
Oliwa Extra Virgin + sos Balsamico
ODWAŻNA
Roszponka + kolendra
Pieczone buraki
Ser Gorgonzola
Papryka żółta
Pestki słoneczniki
Oliva Extra Virgin + sos Balsamico
SZALONA
Rukola + roszponka
Ugotowana, przestudzona Quinoa ( komosa ryżowa)
Ugotowane buraki
Ser pleśniowy + czarne oliwki
Suszona żurawina + suszone pomidory
Pestki słonecznika + kiełki lucerny
Oliva Extra Virgin + sos Balsamico
Zainspirowałam?
Szalej ze składnikami!
Smacznego!