SluchajSiebieTyToTy
Zdrowa

Zadbaj o swoją odporność. Do sałaty dodaj pieczonego buraka

Szczególnie teraz, zadbaj o swoją odporność. Jedz dużo warzyw, komponuj sobie przeróżne sałaty. Idealnym składnikiem bogatym w szereg cudownych właściwości, jest burak. Znany od tysięcy lat, obecny na naszych stołach od tak dawna, że już przestaliśmy go doceniać. Tymczasem to warzywo ma szereg cudownych właściwości.

Zachowaj młodość i zdrowie

Stymuluje produkcję czerwonych krwinek i ma bezpośredni wpływ na poziom hemoglobiny we krwi. Hemoglobina zaś, przewodzi żelazo. Regularne spożywanie buraków zapewnia witalność i młodość na długie lata. Jest też cenionym antyoksydantem, który doskonale sprawdza się w walce z nowotworem. Nie tylko chroni organizm przed namnażaniem się komórek rakowych, ale wspomaga również podczas chemioterapii.

Pieczony jest w smaku wyjątkowy

Burak świetnie smakuje upieczony w piekarniku. Warto go skropić oliwą i posypać ulubionymi suszonymi ziołami. Cudownie koresponduje z gorgonzolą i innymi serami pleśniowymi, z sałatą typu roszponka i rukola. Obowiązkowo w towarzystwie sosu Balsamico i pestek słonecznika.

Polecam następujące kompozycje:

AWANGARDOWA

Roszponka

Pieczone buraki

Ser Gorgonzola

Borówki amerykańskie

Jagody Goji + orzeszki Pinii

Oliwa Extra Virgin + sos Balsamico

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODWAŻNA

Roszponka + kolendra

Pieczone buraki

Ser Gorgonzola

Papryka żółta

Pestki słoneczniki

Oliva Extra Virgin + sos Balsamico

Sałata Katarzyna Zatorska

SZALONA

Rukola + roszponka

Ugotowana, przestudzona Quinoa ( komosa ryżowa)

Ugotowane buraki

Ser pleśniowy + czarne oliwki

Suszona żurawina + suszone pomidory

Pestki słonecznika + kiełki lucerny

Oliva Extra Virgin + sos Balsamico

Sałaty z burakiem i kiełkami Katarzyna Zatorska

 

Zainspirowałam?
Szalej ze składnikami!

Smacznego!