SluchajSiebieTyToTy
Zdjęcie autorstwa freestocks.org z Pexels
Świadoma,  Zdrowa

Bardzo skuteczne, naturalne antybiotyki

Naturalne antybiotyki mają niezwykłe działanie, znane od tysięcy lat.

Intensywny rozwój cywilizacji sprawił, że zaczęto stosować leczenie chemiczne, a naturalne metody zostały okrzyknięte przestarzałymi i wolno oraz niekiedy wcale niedziałającymi. Tymczasem stosowanie antybiotyków otrzymanych drogą syntezy chemicznej, szczególnie w dłuższym okresie stosowania lub w krótkich odstępach czasu, może osłabiać organizm. O ile antybiotyki syntetyczne szybko zwalczają choroby zakaźne, o tyle nie uodparniają organizmu na wszelkie infekcje, wirusy i grzyby. Antybiotyki naturalne nie tylko skutecznie zwalczają niepożądane stany, ale od razu wzmacniają naszą odporność. Dzięki temu, w procesie zdrowienia, organizm odbudowuje i wzmacnia swoje naturalne zasoby a następnie mobilizuje swoją barierę ochronną a w przyszłości jest mniej narażony na infekcje. Warto uwzględniać naturalne antybiotyki  w swojej codziennej diecie. Wówczas mamy niemalże gwarancję, że ani bakterie, ani żadne grzyby nie opanują naszego organizmu.

Najlepiej działają następujące warzywa, zioła, rośliny:

CZOSNEK

Czosnek ma powszechnie cenione właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe a jego działanie określa się, jako silniejsze niż działanie penicyliny. Substancje zawarte w czosnku, hamują rozwój takich bakterii, jak paciorkowiec, gronkowiec złocisty, pałeczki okrężnicy czy otoczkowców. Bakterie te z roku na rok stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków chemicznych, które można kupić w aptekach. Czosnek nie tylko bardzo skutecznie zwalcza wirusy i grzyby, ale zapobiega wszelkim infekcjom. Warto, dlatego na stałe stosować go w naszej diecie, a nie dopiero wówczas, gdy pojawi się stan zapalny.

CEBULA

Cebula działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Gdy myślę o cebuli i jej zdrowotnym działaniu, pojawia się w mojej głowie wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama sporządzała syrop z cebuli i podawała go mnie i mojej siostrze, kiedy miałyśmy infekcję. Pamiętam, że jako dzieci nie przepadałyśmy za tym smakiem, ale mama nie ustępowała i nam go konsekwentnie podczas choroby serwowała. Dzisiaj jestem jej wdzięczna, bo wiem, że w ten sposób wzmacniała moją naturalną odporność i dlatego mój organizm ma mocne „rusztowanie”.

Zobacz, jakie przyrządzenie syropu z cebuli jest proste.

MIÓD

Od dawien dawna, miód jest uznany za produkt odżywczy i leczniczy. Najnowsze badania naukowców potwierdzają jego wysoką aktywność antybiotyczną. Hamuje rozwój bakterii Gram – dodatnich i Gram- ujemnych, a także grzybów, wirusów, paciorkowców i pierwotniaków. Antybiotyczność miodu uaktywnia się szczególnie wtedy, gdy rozcieńczymy go letnią wodą. Nigdy nie zalewamy miodu wodą gorącą, gdyż niszczy one jego wszystkie wartości odżywcze. Warto pamiętać, że wartościowy jest tylko miód bezpośrednio od pszczelarzy, pochodzący z małych gospodarstw, najlepiej z naszych górskich, mazurskich czy kaszubskich terenów. Miód, w którego składzie jest informacja o pochodzeniu z terenów UE, jest bezwartościowy i szkoda wydawać na niego pieniądze.

OREGANO

Oregano to bardzo znane, intensywne w smaku zioło, jednak prócz walorów przyprawowych, ma działanie lecznicze. Medycyna naturalna wykorzystuje oregano od stuleci. Działanie bakteriobójcze oregano zawdzięcza obecności olejku tymolowego. Tymol wykorzystuje się, jako środek dezynfekujący. Oregano niszczy bakterie ropne, działa przeciwbólowo oraz wykazuje naturalne działanie przeciwrobacze i przeciwpasożytnicze. Oregano ma mnóstwo witamin A, C, E, K, z grupy B. Ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych, wspomaga prawidłowe gojenie ran oraz zapewnia mocne zęby.

IMBIR

To jedna z najstarszych roślin leczniczych z grupy przypraw. Uprawia się go od kilku tysięcy lat. Łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Napary na jego bazie mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Bulwy imbiru są źródłem węglowodanów, witamin C, B1, B2, E, A i K oraz kwasu foliowego i wielu składników mineralnych takich jak żelazo, fosfor, wapń i potas. Herbatka z imbirem hamuje skurcze oskrzeli, łagodzi kaszel, rozrzedza śluz. Kiedy do naparu dodamy też cynamon, kurkumę, miód i cytryny, uzyskamy silne właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir poprawia ukrwienie i dotlenia komórki, dzięki zbawiennie wpływa na nasz układ odpornościowy.

CYNAMON

Cynamon szczególnie stosuje się w okresie jesiennozimowym, gdyż ma właściwości rozgrzewające. W towarzystwie miodu pomaga pozbyć się przeziębienia a nawet poprawia odporność. Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Skutecznie zwalcza grzyby Candida. Zawiera dużo kumaryny, która działa toksycznie na wątrobę, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Bezpieczniejszy jest cynamon cejloński, jednak trudno go spotkać w sprzedaży. Cynamon znacznie wpływa na obniżenie poziomu cukru, dlatego powinny ostrożnie stosować go osoby chore na cukrzycę. Nie jest też obojętny dla kobiet w ciąży. Powinny go raczej unikać, gdyż spożywany w nadmiarze nasila skurcze i może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Wówczas jego godną alternatywą jest imbir. Ma działanie przeciwzapalne a jest bezpieczny.

KURKUMA

Powszechnie wiadomo, że kurkuma ma bardzo intensywną żółtą barwę i jest składnikiem mieszanki curry. Uważa się powszechnie, że służy jedynie barwieniu potraw. Nic bardziej mylnego! Kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Wykazuje silne działanie przeciwzapalnie. Działa na nasz organizm oczyszczająco. Chroni wątrobę przed czynnikami toksycznymi, których tak dużo wokół nas. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Ma również działanie antyoksydacyjnie, czyli usuwa z organizmu wolne rodniki przedłużając tym samym naszą młodość i zdrowie.

SZAŁWIA

Szałwia ma silne działanie bakteriobójcze. Jest też doskonałym źródłem kwasów organicznych i witamin. Dostarcza do organizmu witaminy A, C i B a także składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas, żelazo, cynk a nawet sód.  To zioło ma tak wszechstronne działanie, że może być stosowana zarówno profilaktycznie, jak i w celach leczniczych. Napar z szałwii ma właściwości wykrztuśne i ściągające, dlatego pomaga w wydalaniu krztuszącej wydzieliny z oskrzeli i zwalcza gorączkę. Płukanie ust naparem działa antyseptycznie, likwiduje afty i pleśniawki.

TYMIANEK

Tymianek ma bardzo szerokie działanie naturalne, jednak przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Leczy dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Pomaga przy biegunkach, zaparciach i niestrawnościach. Dodany do potraw ułatwia ich trawienie i przyspiesza przemianę materii. Ponadto łagodzi schorzenia jelit, żołądka i wątroby. Tymianek, głównie w postaci syropów i naparów jest niezastąpiony przy infekcjach gardła, migdałków i jamy ustnej. Ze swoim działaniem rozkurczowym i wykrztuśnym pomaga zwalczyć kaszel.

GOŹDZIKI

Ssanie lub żucie goździków przynosi ulgę w przypadku bólu zęba, ma, bowiem naturalne właściwości znieczulające. Działa odświeżająco, dlatego pomaga zniwelować nieświeży oddech. Goździki zawierają eugenol, który zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne w organizmie. Mają silne działanie hamujące rozwój infekcji drożdżowej, a nawet spowalniają tempo choroby nowotworowej.

CHRZAN

Jest od dawna cenionym naturalnym antybiotykiem, a jego działanie jest bardzo szerokie. W składzie chemicznym chrzanu obecny jest  benzyloizotiocyjanian, łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych. Zanim chrzan został doceniony w kuchni, wykorzystywany był w medycynie ludowej. Niezwykle pozytywnie wpływa na układ krążenia, przeciwdziała szkorbutowi, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Chrzan jest doskonały w walce z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe doceniają osoby z nerwobólami oraz z bólami stawowymi i kostnymi. Okłady ze startego korzenia lub liści tej rośliny działają zbawiennie na bóle reumatyczne.

Właściwe odżywianie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Od tego, czym karmimy nasz organizm każdego dnia zależy nasza odporność i to jak sobie nasz organizm poradzi w przypadku zakażenia koronawirusem (COVID-19).

 

—————————————————————————————————————

Fot. Freestocks.org